Foto: Privat

Foto: Privat

Vår egen Tony Fjærgård, er kjent for å drive på med alt fra kino til konserter og ulike arrangementer. Tony har en gutt og en jente på tolv og fjorten år. Til daglig er han ansatt i markedsavdelingen til SF Kino i Oslo. Allerede i seksårsalderen var Fjærgård med sin egen far og viste film på bygdekinoen. Som voksen er interessen for film videreført til egne barn.

– Datteren min var åtte måneder gammel den første gangen hun var med på kino. Siden da har egentlig begge barna sett omtrent alt som har vært på programmet av barnefilmer. Ved siden av, er de jo også aktive med dataspill, YouTube og film på mobilen. Og støtt og stadig går vi sammen på kino, sier Fjærgård.

Med film får man innblikk i alle mulige kulturer og historier, sier Fjærgård. Man kan oppleve hendelser fra hele verden, uten å måtte forlate hjembyen sin.

– Det er bare å spasere ned til lokalkinoen og se en film fra Argentina, og vips så opplever man stemningen nesten som om man faktisk var der. Eller man kan kose seg med å se en actionfylt og intens bilfilm, og få litt av følelsen av å sitte bak rattet. Det handler om å komme i en boble som er annerledes enn den man er i til vanlig, sier Fjærgård.

Pause fra hverdagen

Familielivet i dag er ofte hektisk, der man sjonglerer med barnehage, skole, fritidsaktiviteter og jobb, sier Fjærgård. Da er det godt å få en liten pause med jevne mellomrom, og flykte inn i en annen type virkelighet. Og filmer speiler alle områder av livet.

– Film er både sosialt og noe man gjør alene. Det er mange som kan kose seg med en film alene, men det er også en sosial begivenhet å se film sammen med familie eller venner. Barna kan for eksempel gå i lag med vennegjengen og se en film, ha det hyggelig, og fortsette å le og snakke om historiene etterpå. Opplevelsen fortsetter lenge etter rulleteksten, sier Fjærgård.

Tobarnsfaren nevner Skjønnheten og udyret som et eksempel på hvordan en filmopplevelse strekker seg utover bare skjermen. På et kinoarrangement var det mange jenter på ti-tolv år som hadde pyntet håret og tatt på seg fine kjoler til anledningen.

Verdier og tema

Hvordan skaper man gode filmopplevelser sammen med familien? Enten man har sett en god eller en dårlig film, så handler det om å lage en åpen diskusjon omkring temaene filmen tar opp, sier Fjærgård.

– Det er tider i livet der foreldre og ungdom ikke alltid har like mye å prate om. Men hvis man ser en film som både fenger mor, datter og sønn, så kan man få linker imellom, og noe felles å snakke om. Verdier, språk og alt mulig fester seg etter å ha sett en film, sier Fjærgård.

Kong Curling ble en stor suksess for Fjærgård og barna. Dette er en ellevill komedie med Atle Antonsen i hovedrollen, og humoren satte latterkulene i gang hos både store og små.

– En annen film som vi så sammen var Lion, som handler om en gutt i India som forsvinner hjemmefra. Der fikk jeg som far perspektivet av det å miste et barn, og den tolv år gamle sønnen min fikk perspektivet til hovedpersonen av å miste hjemmet sitt. Filmen ga oss mye å tenke på, og et perspektiv om hvor godt vi egentlig har det i Norge. Vi har diskutert denne filmen mange ganger i etterkant, og om hvor mye vi setter pris på å bo i et land der slipper slike utfordringer, sier Fjærgård.

Foto: Privat

Foto: Privat

Mer enn bare tidsfordriv

Voksne i dag har nok en bedre holdning til det å se film enn før, sier Fjærgård. Meninger om at det kun er tidsfordriv eller meningsløs underholdning, er nok avleggs for lenge siden.

– Jeg hører ikke slike utsagn så ofte lenger. Det er uansett positivt at man får frihet til å fylle sine egne interesser innimellom skolearbeid og andre viktige gjøremål. Kanskje synes pappen i huset at det er gøy å se på fotballkamper, men det gir jo ikke mer mening å se på fotball enn film for eksempel, sier Fjærgård.

Han er også positiv til at kino kommer til å overleve til tross for økende internett og streamingmuligheter for film og tv-serier.

– Det har alltid vært rykter om at kinoen ikke kommer til å overleve. Dette startet allerede når tv-en kom, så gjentok det seg med inntoget av videokassetter og internett og streaming. Men 2016 var faktisk det beste kinoåret siden 1983. Alle tror at det går nedover, men det gjør det ikke, sier Fjærgård.

SF Kino driver i dag kinoer i Lillestrøm, Sandvika, Ski, Sotra, Moss, Skien og Sarpsborg. SF Kino utvikler nå Norges største kino på Storo i Oslo som åpner med 14 saler og Imax 22. mars 2018.

Denne saken er opprinnelig trykket på Barnevakten.no