På selveste kvinnedagen, 8. mars 2018, kan vi gratulere Skarre Øl og Mat med 1 års dagen.  Når dørene åpnes torsdag 8. mars, feires dagen med å gi 30% rabatt til alle kvinnelige gjester i restauranten.

magnus_elin

Det er en risikosport å drive restaurant, og heller ingen automatisk garanti for å lykkes. Bak enhver suksess står det hardtarbeidende enkeltindivider som både ofrer mye og gjør sakene sine riktig. Bak suksessen Skarre Øl og Mat er det samboerparet Magnus Ruud og Elin Joensen som står.

Paret møtte hverandre for 15 år siden, på dagen, den 8. mars, hvilket innebærer en dobbeltfeiring for jubilantene; kjærligheten for øl, mat og hverandre. Det jo en kjempefordel å stå sammen i dette i det at man jobber mot et felles mål, tilbringer mye tid sammen og logistikken hjem/arbeid er en lettere kabal  å legge. 

Det er en sikkelig familiebusiness i så måte, av sorten hvor ‘alle’ trår til. Også parets eldste datter(13) jobber litt i restauranten. – Hun er virkelig kjempeflink, skryter en tydelig stolt mamma Elin. Sammen har paret 4 jenter, i alderen 5 til 13.

Det var slett ikke et innfall og mangel på noe annet å gjøre at paret valgt å satse på ølbrygging og restaurantdrift. – Vi hadde snakket om dette i mange år før det endelig ble en realitet, forteller Elin. For med Magnus’ mangeårige bakgrunn i både kokkefaget og finans, er det lite som faller på tilfeldigheter. Ikke minst kommer akkurat denne kombinasjon veldig godt med i restaurantdriften når det skal planlegges og lages budsjetter.

Likevel er det en sterk lidenskap for øl og mat var utslagsgivende for driften av nettopp disse to konseptene, bestående av Skarre Bryggeri og restauranten Skarre Øl og Mat.  Magnus bestemte seg nemlig for å bli kokk allerede ved 11 års alderen, en avgjørelse gjorde han alvor av. Og med læretiden på både Geilo og Hankø, samt en lengre studietur til Paris i matkunstens ånd var veien uunngåelig staket ut. Etter Paris endte han opp med å arbeide innen finans i hele 16 år, før han sa opp jobben og gikk inn i ølbryggerbransjen.

Det var for alvor at eventyret startet, 9 år siden med øl og ølbrygging, da Magnus og Elin startet og drev ‘Ølgaarden‘ i gamlebyen i Fredrikstad sammen med Fredrikstadmannen Morten Krogh. Men i mars 2016 solgte Magnus seg ut, han ville noe mere, og det i egen by.

lokalhistorie_magnus

Paret er begge Mossinger og Magnus er oppvokst på Skarmyra, og tilknytningen til lokalhistorien er noe som ligger hjertet veldig nært. I 2016 ble Skarre Bryggeri opprettet, hvorav navnet Skarre har sitt opphav i Skarmyra. Også det aller første ølbrygget ble lokalt tilknyttet, med navnet Bytårnet Blond, som ble lansert 15. september 2016. Bare få måneder etter får dette første brygget følge av Kapt. Helly – en såkalt ‘pale ale’ (lyst øl). Dette ølet har fått navn etter Moss’ store sønn Helly Juell Hansen, som klekket ut og startet produksjonen av regntøy i kjelleren sin på Skarmyra. 

Moss er som kjent en gammel industriby med grunnlag i tømmerproduksjon gjennom Chrystie-familien og videreført i Peterson fabrikker. Med et stort antall industriarbeidere vokste det frem et naturlig grunnlag for ølbrygging.  

lokalene

Etter 1 års jakt etter egnede lokaler, fant paret dette lokalet, som ligger bare et steinkast fra de gamle ærverdige lokalene til gamle Moss Bryggeri.  Huset er lokalkjent som ‘Gudegården’ og det var her Moss’ første bryggeri oppstod. Gudes Bryggeri, etter Mathias Calmeyer Gude. Moss Bryggeri ble stiftet på et senere tidspunkt, og det var Carl Alfred Rossing Heilmann som var bryggeriets eier i 1950. Restuaranten er forøvrig prydet med mange gamle bilder fra relevant Mossehistorie, også bilder av Heilmannfamilien, som har sin egen vegg. En kan jo tro at tilfeldighetene ville det slik, at Skarre-konseptet skulle inn i akkurat denne gården – men det tror ikke vi.

moss_maltfirerkort_bryggeri

Moss Bryggeri produserte maltekstrakt og malteblokker og hadde en naturlig plass blant de nylig omtalte Mossefirkortene, som nå er tilbake.

skarre_baren2

I dag har restauranten 16 tappetårn med forskjellige ølsorter. Alt fra lys pils til mørk stout.  Skarre-ølet brygges hos Nøisom gjennom såkalt kontraktsbrygging, 4000 liter av gangen. – Ved eget bryggeri kan man brygge i mindre skala om ønskelig pluss at vi kan eksperimentere mere og komme frem til mange unike sorter, forteller Magnus med tydelig intensjon i blikket. Han har nemlig veldig lyst til å utvikle flere sorter.

Det brygges ikke øl i Moss lengre, men håpefulle Mossinger kan muligens begynne å glede seg til å få eget bryggeri igjen…. Det foregår nemlig forhandlinger med Hoëgh Eiendom om å få til noe på Verket, forteller Magnus oss, med et glimt i øyet.

Skarre har allerede arrangert flere ølfestivaler, hvor bryggerier som 7 Fjell, Lervig Aktiebryggeri, Bådin Brygghus, Grünerløkka Brygghus og Amundsen Bryggeri var til stede. Den første, en mini-ølfestival ble holdt i restauranten den 29. april 2017. Første store øl og matfestival, avholdt 13. august 2017 i Vingparken i samarbeid med  Restaurant Ro . Neste mini-ølfestival den 28. oktober 2017 og den andre store på Verket Scene, 27. januar 2018.

Allerede 5.  mai er de i gang igjen med en ny mini ølfestival på Skarre hvor Cervisiam vil komme til Moss for aller første gang, og Johnny fra Krosby vil grille mye digg i bakgården. Billettsalget har allerede startet, kun 80 billetter er tilgjengelige.

sesongmenyer

Skarre Øl og Mat er en Gastro Pub og har meny i forhold til det. Menyen er også sesongbasert. Dvs. at de i stor grad serverer mat som er i sesong de ulike årstidene. Dette er optimalt i forhold til råvaretilgangen. Og Magnus er nøye på råvarekvaliteten sin, samtidig som han er svært prisbevisst.

Nå f.eks. er det Skrei som er i sesong, så den finner du på menyen nå. Det er naturligvis burgere på menyen, men serveres på gastro-måten.

Om sommeren preges menyen av grillmat og sjømat. Selv om sjømat riktignok har beste sesong om vinteren, så liker nordmenn å nyte sjømat om sommeren. På høsten går det i vilt, basert på gode norske råvarer,  som vi kan se av fjorårets høstmeny. Under julebordsesongen har de mye lutefisklag og har fått veldig skryt av lutefisken sin. Igjen så går dette på at Magnus er ekstremt nøye på gode råvarer. Naturligvis blir prisen deretter, selv om han er en reser til å forhandle seg til gode pris avtaler.

broed

Øl og brød har mye til felles i det de begge er basert på korn.  Derfor har brød en viktig rolle i restauranten og bakes på huset etter egne oppskrifter. Det tilbys også glutenfritt brød, men den er ikke laget på huset. Den eneste retten man ikke kan få glutenfri er faktisk Fish’n Chips, ettersom røra er basert på en bestemt oppskrift, med bl.a. øl i røra, slik ekte engelske kokker lager det. Laktosefrie valg er også ivaretatt, bortsett fra Skagenrøra. Ellers lages alt av sauser på huset og de har dermed full kontroll med både laktose og gluten for de som ikke tåler dette.

Det har vært en utrolig spennende reise hittil , med testing, prøving og feiling, kan det entusiastiske paret fortelle. Og det går så det suser i humle for parets restaurant. De har etter bare sitt første år, godt belegg og det er som oftest fullt hus både fredager og lørdager.

De gleder seg nå til å ta fatt på det andre driftsåret for Skarre Øl og Mat og veien videre med Skarre Bryggeri og ølbrygging. Med ett ben foran det andre, skaper og lever de drømmen sin, som alle vi Mossinger er så heldige å få ta del i.

Vi gleder oss hvertfall til å følge Skarre…