First Order setter i gang planer om nytt verdensherredømme, og motstandsbevegelsen med jedien Rey i spissen må stå imot den mørke siden.

Vi har med dette siste tillegget avsluttet den «nye» trilogien. Og finalen kunne neppe vært bedre med tanke på oppbygningen av konflikten mellom Kylo Ren og Rey. Det er rett og slett en utradisjonell løsning som også er veldig god. Og seeren sitter igjen med en god og mett følelse etter tre filmer med full krig og hovedpersonens (Rey) ransakelse av egen sjel og skjebne.

En av utfordringene med de nyeste filmene er at de ikke nødvendigvis har levert så innmari mye nytt. Den eldste trilogien var original og banebrytende i seg selv, men bygde også på en eventyrfølelse svevende i verdensrommet.

Så kom 1 – 2 og 3 i serien og ga oss endelig store kamper og skikkelige lyssabeldueller ulikt noe vi hadde sett før. Knalltøft med andre ord, i tillegg til at man fikk vite mer om Darth Vader sin opprinnelse.

starwars2

Den nyeste trilogien har på en måte fortsatt et kapittel som egentlig var avsluttet. Gamle travere ble hentet inn igjen, og det var et hyggelig gjensyn, men det var liksom ikke nok «nytt» materie her for at det skulle være veldig givende.

Det er i hvert fall spennende å se hva mer som er i vente fremover, og om filmskaperne klarer å skape en ny historie i et kjent univers som virkelig engasjerer.

The Rise of Skywalker er uansett en god og gjennomtenkt konklusjon som avslutter disse tre filmene med tanke på utgangspunktet. Og valgene som er tatt fungerer slik at man kan sette seg tilbake i setet og få en slutt som tilfredsstiller.

De forrige filmene har tatt for seg mye omkring konflikten og dialogen mellom Kylo Ren og Rey. En slags dra-og-slipp-kamp der begge to har ønsket forsoning, men på hver sin side mot enten den mørke eller den lyse siden.

starwars1

Handlingsløpet har lenge trukket mot en kamp til døden. Hvordan filmskaperne har valgt å avslutte dette, må nesten sees. Men ja, avslutningen fungerer!

Ellers er det også noen storslagne kamper med som bakteppe for historien. Her kommer man delvis tilbake til opplevelsen i de tidligere filmene, der opprørerne slår til mot en mektig mostand. Skip sprenges, jaktes ned i følge av fiendtlige jagere, gjør heltemodig innsats – ja alt i et fargesprakende og eksplosivt show.

starwars4

Det er også en bedre flyt i humoren i denne siste filmen sammenlignet med de forrige. Replikkene er mer bakt inn og følger dialogen naturlig. Dette gir en sjarm og tidvis lystbetont stemning i et ellers nokså dystert kapittel.

Også er det en tilknytning til tidligere generasjoner som tas opp etter hvert i filmen, men som for noen vil være litt for mye av det gode. For min egen smak sin del, emosjonelt og stilig!

Konklusjon

The Rise of Skywalker byr på god action og tøffe lyssaberdueller. Historien og storkonflikten med den mørke og den lyse siden avsluttes også på mesterlig vis.

Terningkast: 5

Legg igjen en kommentar