En eksplosjon ved atomkraftverket i Chernobyl medvirker til å bli en av menneskehetens mest ødeleggende katastrofer. Her får man vite mer om hendelsene både ved og etter ulykken.

Når HBO presenterer en TV-serie, vet man at den er både tung og dyster til samme tid. Og ikke minst, av høy kvalitet. Chernobyl er naturligvis så grå og sterk som den kan bli, nettopp fordi historien er reell. Dette gir en innlevelse på et helt annet nivå – man vet at dette faktisk har skjedd!

Vi tas med rett til øyeblikket det smeller i april 1986. Fra en blokkleilighet ser man lysglimtet og buldringen i det fjerne, og man får se håndteringen av ulykken helt fra kontrollrommet til diskusjonene på høyere, administrativt nivå.

Fremføringen er solid. Man får se by og land med tydelig østblokk, biler og teknologi fra tiden, og ikke minst, klær og interiør. Alt er troverdig gjengitt. Og eksplosjonen, ulykkesstedet, kraftverket og militærkjøretøy med alt fra helikoptre til lastebiler, er med. Dette er grundig produsert!

Det anspente ligger ikke bare i tapet av liv, men også i de mange avgjørelsene som blir tatt underveis. Strukturen i Sovjetunionen er et interessepunkt i seg selv og man blir lite mindre enn målløs til tider. Det er rett og slett interessant å få et innblikk i hvordan de politiske strukturene fungerte (og ikke), KGB og kulturen helt ned til gruvearbeiderne.

Dyktige Jared Harris står i hovedrollen ledsaget av Stellan Skarsgård og Emily Watson. Dette er solide hoder som rett og slett we mesterlige i rollene sine. Man kunne helt sikkert ha byttet ut hele skuespillergalleriet med russiske damer og herrer, men dialogen på engelsk, er også med på å gi nærhet til skjebnene man møter i serien.

Tempoet er saktegående, men allikevel intenst. Man vet at hvert sekund teller. De radioaktive skadevirkningene er også brutale, både der og da, men også for de som man vet vil oppleve grufulle senskader. Filmskaperen vet også å servere små stikk her og der, som sier mer enn det som trengs å vises. Nedfall fra ulykken, et bilde av et spedbarn nær ulykkesstedet. Det gnir i hele magen.

Chernobyl er en serie som er vanskelig å gi slipp på. Man presenteres for en reell situasjon med både helter og skurker. Verdien av et menneskeliv blir diskutert, og ofte i en grad der man sitter igjen helt målløs.

Og til slutt, sitter man igjen med en større forståelse og innsikt i en av de mest grusomme katastrofene på kloden, noe også vi her til lands fikk kjenne konsekvensen av.

Konklusjon

En briljant produksjon fra start til slutt. Her får man se omstendighetene rundt Chernobyl-ulykken -en katastrofe som har satt sine spor i historien. Et solid skuespillergalleri, og mye bra filmarbeid, gjør at dette er en alvorspreget, men glimrende TV-serie.

Terningkast: 6!

Denne filmanmeldelsen er et samarbeid mellom DetSkjeriMoss og Morsa Tidende. Odeon Kino i Moss, og andre distributører legger til rette for filmvisninger.

Legg igjen en kommentar