122

Under okkupasjonen, blir tolv sabotører på vei mot Norge angrepet av tyske soldater. Kun én slipper unna, og må begi seg ut i en kamp mot alle odds for å overleve.

Dette er altså den sanne, og mildt sagt imponerende, historien om Jan Baalsrud som ble et ikon for den norske motstandsbevegelsen. To måneder på flukt fra tyskere, og i en nevekamp med naturens krefter, faller forløpet i rekken av en av de virkelig, utrolige overlevelseshistoriene fra krigen.

121

Så det er ingen tvil om at dette er en viktig film, og med en tematikk som er identitetsskapende og inspirerende også den dag i dag. Denne filmen bør bli obligatorisk pensum for alt av kvinne og kar her til lands.

Historien er jo nok til å bære filmen i seg selv, men er filmen rent produksjonsmessig gjennomført også? Ja absolutt, og på et nivå som gjør at denne filmen vil ha seerverdi i lang tid fremover.

Det er Harald Zwart som står som regissør og leverer et nervepirrende moment fra start til slutt. Alle de sterkeste detaljene er med, og nettopp fordi man vet at det er basert på sanne hendelser, blir hele forløpet forsterket.

123

I all hovedsak er dette en overlevelsesfilm, og kulde og sjukdom er til å kjenne på. En solid besetning av biroller får også frem fokuset på at dette ikke handler om bare én person, men alle som trår til for å redde hovedpersonen. Heltemot, er mer enn ett menneske.

Konklusjon

Sterk og viktig film (Omtalt ved SF kino)

Terningkast: 5

Foto/Copyright: Nordisk Film / Zwart Arbeid