Bildesigner Carroll Shelby slår seg sammen med den vrange, men dyktige Ken Miles for å sette bilmerket Ford på racing-kartet. Veien dit er allikevel preget av en haug med byråkratiske gjerder og tekniske utfordringer. Og har egentlig nybegynnerne i billøp noen sjanse mot legendariske Ferrari?

Den følelsen man sitter igjen med etter å ha sett Ford v Ferrari er en blanding av «rush», emosjonelle opp- og nedturer og opplevelsen av å ha sett et aldri så lite, viktig stykke bilhistorie og en fortelling om «mennesket». Ford v Ferrari er mer enn bare tøffe og raske biler, dette er en av de beste racingfilmene i vår tid, dermed basta!

Det er altså Matt Damon og Christian Bale som står på rollelistene. En øyeblikkelig suksess i seg selv. Bale leverer en variant av virkelighetens Ken Miles som er helt solid. Her får vi en relasjon med en kar som er bråtøff, hundre prosent ekte, empatisk og uendelig dyktig. En brite med en knall holdning som virkelig fenger. På den andre siden har man Matt Damon som den trygge følgesvennen på bakkenivå.

fordvferrari3

Sammenlagt får vi en film som presenterer karakterer med dybde og enormt interessefelt. Dette er personer vi vil bli kjent med! Jeg personlig er hakket mer interessert i Ford enn noen gang før (med ny omdømmeforståelse på godt og vondt), og enda mer nysgjerrig på bilsport og Ken Miles som han reelt var i virkeligheten.

Det er en film som tar opp mange temaer og flere konflikter mer enn bare å vise den raskeste bilen som har mål om å kjøre først i mål. Filmen tar også opp byråkratienes mange irriterende knyttnever, der den dyktige arbeideren blir stoppet i møte mot papirdytteren med slips. Dette konfliktforholdet er gjennomgående i handlingen, og man blir tidvis like irritert som hovedpersonene selv.

fordvferrari2

Mye står på spill, og det er kanskje derfor man blir så engasjert når billøpene er i gang. Vi blir også vist en hel del fra utviklingen av bilen, og som seer, er man klar over de mange sårbarhetene. Det er mer enn bare «honor and glory» her. Man vil så gjerne at førerne skal nå førsteplassen til slutt, men alt kan ryke når som helst.

Selve løpene er også nydelig filmet med doninger som gjenspeiler tiden. Flotte kameraperspektiver, solid action og oppbygning av rivalisering, gjør at man er like spent rundt hver eneste sving. Og slutten på filmen har en nyansering og utvikling som kommer like brått på, som stemningen man sitter igjen med til slutt.

Konklusjon

Ford v Ferrari leverer en helhetlig og god pakkeløsning. Humor i dialogene, en troverdig relasjon mellom hovedpersonene, drama og action. Her får man litt av alt. Det betyr at helheten også blir solid og spenningen henger ved fra start til slutt.

Terningkast: 6

Legg igjen en kommentar