‘Det skjer i Moss’ har lagt turen til Storgata og Puff Dampebar, hvor vi skal treffe innehaver Cato Bilet, som sammen med sin samboer, Kristine Lia Aasmundseth, kjøpte og overtok driften fra den 18. april i år.  – Hun bare er aksjeeier og ikke er ansatt i selskapet, poengterer Bilet.

Det dreier seg om Damping, en trend som har fått stor innpass de seneste årene. Nå vil vi gjerne finne ut mere om dette konseptet og denne voksende trenden med såkalte e-sigaretter, eller damping, som det mere korrekt heter i miljøet.

Innenfor  møter vi et lite men trivelig lokale, hvor det er anrettet en kaffebar med tilhørende sitteplasser langs de store vinduene ut mot gata. I tillegg er det en liten sofagruppe i det ene hjørnet av lokalet. Et stort glassmonter som er integrert i disken, huser en mengde dubeditter som man trenger for å bygge og designe sin egen dampeanretning.

Likeså er det en bugnende hylle bak disken, med all den ‘juicen’ du kunne drømme om. Det hersker en stilren, men samtidig røff stil i grått og sort, med en varm mørk trefarge på gulvet som komplimenterer det hele.

– Det er Jan’s Byggservice som har pusset opp lokalet for oss, forteller Bilet, når vi kommenterer hvor flott det er blitt.

Etter at den såkalte røykeloven trådte i kraft den 1. juli 2014 har den preget og påvirket folks liv og virke i mer eller mindre grad. Utelivet fikk vel først merke støyten, ved at det ikke lengre var lov til å røyke inne i offentlige lokaler. Deretter kunne allergikere og ikke-røykere også kunne nyte utelivet, uten å kveles av røykfylte lokaler. Etter dette har det sakte men sikkert blitt mindre og mindre attraktivt å røyke og med det, et grunnlag og marked for denne dampende trenden.

Med sin spede start i den elektroniske sigaretten, eller e-cigg som etterlignet en vanlig sigarett,  så oppstod et mer avansert dampeutstyr, som får hvertfall oss til å tenke på steampunk. Denne snedige innretningen består av en noe mere avansert teknologi, som vi kommer tilbake til lengre ut i artikkelen.

Men Cato!? Hva gjorde at du ønsket å holde på med dette da, spør vi?

– Jeg ønsket å gi et tilbud til innbyggerne på e-sigaretter og utstyr, hvor de kan kjøpe produkter over disk, få råd og veiledning, slå av en prat med likesinnede få seg en kopp kaffe og kanskje lese en avis.  

Puff Dampebar er nemlig det eneste utsalgstedet, over disk mellom Svinesund og Oslo.

– Vi er litt dyrere enn Sverige, men billigere enn Oslo, også er det jo lokalt, smiler han bredt. Og ‘Det Skjer i Moss’ har ingen problemer med å slutte seg til den tankegangen.

– Det er moro at det er så mange som velger å slutte å røyke og som opplever å få en langt bedre lungehelse etter å ha begynt med damping, forteller Bilet.

– Men vi er veldig strenge på unge mennesker, skyter han inn. – Vi har ikke lyst til å rekruttere folk som ikke allerede røyker fra før. Han mener at dette er en veldig positiv greie for de som ønsker å slutte å røyke og som ikke har viljestyrken nok til å kutte tvert.

Ok, så langt så bra, men vi er litt nysgjerrige på hva det er som dere selger hos Puff Dampebar?
– Vel, vi selger e-juice, startersett men også byggesett, mod’er, colier, tanker m.m. – Ja og må ikke glemme verdens beste service, ler den joviale fyren hjertelig. Og vi tror han på det!

Røft anslått, så er det vel omlag 80 % av kundene som damper med nikotin, men som samtidig ønsker å trappe ned på nikotinen. Omtrent 15 % damper uten nikotin, kun for det sosiale og resten prøver å trappe ned sigarettrøykingen, de fleste med mål om å slutte helt å røyke.

E-sigaretter med nikotin er i dag forbudt å selge i Norge, men reglene vil endres i 2018. I mellomtiden tilbyr Puff Dampebar gratis ‘nikotinhotell’ for kunden hvor det er kundens egen nikotin som oppbevares og hvor de ansatte kun gir veiledning i forhold til blanding med ulike juicer.

Foreløpig dampes det inne men det er bestemt at damp etterhvert vil falle inn under røykeloven. Det vil da ikke bli tillatt å dampe inne, selv om det lukter både sukkertøy og alt mulig godt av dampen som kommer fra den enkeltes dampeutstyr. Men det er fullt mulig å stå eller sitte utenfor.

– Vi har planer om å sette ut et par små kafèbord med stoler, men vi må holde oss innenfor reglerne for fortau og avstanden fra lokalet. 

Bilet kan fortelle at NDS (Norsk Dampselskap) driver lobbyvirksomhet i forhold til en del stramme retningslinjer, men i mellomtiden tenkes det ut gode løsninger som er i tråd med det strenge lovverket.

Med jevne mellomrom vil det også arrangeres Puff-Kvelder i lokalene. Da vil dørene lukkes for almenn tilferdsel og kun påmeldte og inviterte gjester har adgang.

De fleste som slutter å røyke sliter mest med psykiske biten. Når de f.eks. bytter ut sigaretten med røykeplaster, nikotintyggis etc. får de ikke tilfredstilt vanen ved å ha noe i hendene som man fører til munnen. Det samme konseptet som med slanking egentlig.

– Det geniale med damping er at man får erstattet vanen med å ha noe mellom fingrene, men hvor det skadelige ved sigarettrøyking er byttet ut med juicer med ulike smaker og naturligvis en langt bedre lukt enn sigarettrøyk, forteller den entusiastiske innehaveren.

 

Men hvordan fungerer dette egentlig?

Enkelt forklart, så er det e-juicen, med eller uten nikotinen som er forbruksvaren om man vil, men man trenger en dampeanretning som i dette tilfellet består av flere deler for at dette skal virke. Først er det en såkalt MOD, håndtaket om du vil, som huser batteri og elektronikk. På toppen av den er det en tank  som man fyller i ulike juicen, som fås i et stort utvalg ulike smaker. Oppå tanken sitter colien, hvilket er fordamperhodet og som trekker til seg juicen  Fordamperhodet er det som omgjør juicen til damp.

Nå florerer det historier om eksploderende batterier, som sannsynligvis stammer fra ett tilfelle. Er det farlig?
– Nei, så lenge man holder seg til godkjente batterier, skal ikke dette skje. Det samme gjelder jo for eksploderende mobilbatterier, forsikrer Bilet oss.

– Det er rett og slett veldig mye kult, og for enhver smak. Enten det dreier seg om ferdig-kit eller du vil designe din egen. Vi fører også mekaniske modder, men det er kun for de som har peiling. 

Dampebaren utvikler nå også smaker selv, og har fått sitt helt eget juicemerke. Juicene blir utviklet og produsert i godkjente labarotorier av leverandører innen faget. Men dampebaren bestemmer selv design og smaksinnhold. De har bl.a. lansert en egen juice med smaken av det velkjente sukkertøyet Knott.

 

– Under Mossedagene, 15. til 17. juni, kjører vi tilbud og rabatt på alle varer, forter han seg å nevne. 20 % på all juice og 10 % på alle mods og tanker. En glimrende anledning, tenker vi, til å besøke Cato i butikken og finne ut mere om dette.

– For ordens skyld, må vi understreke at du må være 18 år for å handle hos oss, avslutter innehaver Cato Bilet.

TEKST: Sylvia King | Foto: Bent Stoa

 

Puff Dampebar på Facebook