JWFK1

Dinosaurekspertene Owen og Claire gjenforenes for å redde dinosaurer fra en øy truet av vulkanutbrudd.

Helt siden den første Jurassic Park-filmen, har de forhistoriske uhyrene engasjert oss på film. Dødelige, kjøttetende og massive – er disse skapningene verdige jegere på jakt etter sitt neste bytte. Og de er langt mer spennende på film enn som lesestoff i leksikonet i bokhylla.

I de tidlige filmene handlet det mest om overlevelse. Løp fra dyrene før de spiser deg. Nå derimot er hovedpersonen, særlig karakteren Owen Grady, blitt langt mer motstandsdyktig mot de hardhuda krypene. Kanskje litt for evnerik for den saks skyld.

Han er en slags variant av en krokodillejeger som Steve Irwin, eller Lars Monsen – mann mot natur, mann tøffere enn natur.

Det gir oss en helt som kan bite tilbake, samtidig som det også kverker noe av spenningen. Hovedpersonen blir jo like evnerik som uhyrene.

JWK2

En ingrediens som løfter filmen noen hakk er måten filmskaperne spiller opp relasjonen med «Blue», som er en velociraptor og en svært intelligent variant som sådan. Det er et tydelig bånd mellom hovedpersonen og henne, noe som gir dinosaurene også et gjenkjennelig og empatisk ansikt. En tråd man gjerne skulle ha sett enda mer av i filmen.

Filmen har så klart en skurk som skal overvinnes, men med et motiv som sjeldent blir særlig engasjerende. Handlingen vandrer også mellom flere store hendelser, og løpende actionsekvenser gjennom begge. Det finnes flere temaer som man kunne ha tatt tak i for å få frem en mer alvorlig tone, men disse blir aldri utforsket nok.

I stedet, kanskje litt for mye lavasprut og skarpe tenner til tider. Større bruk av rolige øyeblikk kunne med fordel ha bygget opp spenningen mer. Introen for eksempel, er noe av det beste når det gjelder å bygge opp spenning.

Jurassic World byr i denne omgang på gode animasjoner og eksplosive øyeblikk. Filmen blir aldri kjedelig, men skaper heller ikke de store og overraskende vendepunktene heller. Med andre ord – helt grei dinosaurunderholdning, men uten de engasjerende toppene.

Konklusjon

Flotte dinosaurer og action fra start til slutt, men sjeldent mer engasjerende enn som sådan (omtalt ved Odeon Kino)

Terningkast: 4