Pearl Harbour blir angrepet, og like etter er Midway og det gjenværende av marinen det eneste som gjenstår før Amerika kan bli overrumplet av japanske styrker.

Midway er en skikkelig krigsfilm av den gamle sorten til tross for at den er produsert og gitt ut i vår tid. Fargefilteret, heroismen og de massive slagene minner veldig om klassiske krigsfilmer. Vel, bare man klarer å se forbi CGI-effektene naturligvis.

Men allerede ved introduksjonen føles det som om man går tilbake til en tid som hadde en helt annen måte å lage filmfortelling på. Ansiktet utad og stereotypien på nettopp dette, må vel være skuespiller Ed Skrein som den briljante, rappkjeftede og tidvis uforsvarlige piloten Dick Best.

Altså, kan man være mer amerikansk enn med det navnet der? Det oppleves uansett som å gå rett inn i en forenklet progagandamaskin som spytter ut amerikanske helter. Men det funker! Bare man klarer å akseptere dette trådvalget.

Skuespillergalleriet ellers varierer fra briljante ansikter som Woody Harrelson og Patrick Wilson til mindre talentfulle karer som bruker opp for mye skjermtid før de forsvinner ut fra kamerabildet (det er jo tross alt en krigsfilm der en hel del falne må med i regningen).

Ellers er effektene utrolige, til tross for at det er mye datagrafikk i bruk her. Massive skip blir skutt til fillebiter og etterlater eksplosjoner og røyk. Noen av de beste scenene er angrepsscenene der flyene stuper for å slippe bomber gjennom uendelige hagl fra antiluftskyts.

Man biter tennene sammen og håper at «heltene» skal treffe målet sitt. Og her har filmskaperen på mesterlig vis skapt en usikkerhet underveis ved å vise at det amerikanske flyforsvaret hadde markante mangler både når det gjaldt pilotenes evner og kvaliteten på flyene. Som seer vet man at det kan gå begge veier, og blir dermed enda mer spent.

Midway serverer mengder med action og store slag, heldigvis ledsaget av littegrann tekst som forklarer hvem som er med i de ulike kampene og hvilke fly og båter som tilhører hvem. Det er få emosjonelle øyeblikk her og lite tid og fokus på karakterene, men nok til at man bryr seg om de som er med.

Konklusjon

Regissør Roland Emmerich serverer en moderne krigsfilm i en klassisk drakt. Her får man se storslagne kamper og hyppig action av høy kvalitet. Filmen får ingen stjerne i boka for god karakterutvikling, men kampoppvisning av den gamle sorten, får man mer enn nok av her.

Terningkast: 5

Denne filmanmeldelsen er et samarbeid mellom DetSkjeriMoss og Morsa Tidende. Odeon Kino i Moss, og andre distributører legger til rette for filmvisninger.

Legg igjen en kommentar