Det Skjer i Moss ble invitert til å overvære generalprøven av Spelet – om Christian Frederik i Nesparken i Moss onsdag 13. august.  Og for en opplevelse det var!

Per Christian Ellefsen og Linn Christine Wennersten.
Per Christian Ellefsen som den aldrende og pleietrengende Carsten Anker sammen med sin pleierske Linn Christine Wennersten, som er en av mange Mossinger i stykket.

 

Vi bøyer oss ikke i støvet, men legger oss langflate i det våte gresset for en fabelaktig fremstilling på alle områder. Både fra kjente og mindre kjente skuespillere, statister, så vel som kostymemakere, manusforfatter, instruktør, scene og kulisseansvarlig osv. Lista er lang. Det er nemlig  kombinasjonen av mange dyktige mennesker som gjennom et tett samarbeid har bidratt til å gjøre Mossespelet noe som vi virkelig, virkelig kan anbefale!

 

Vi ble helt i starten påminnet om at dette var en generalprøve og det var mulig at noe kunne glippe, men det kan vi ikke si at det gjorde. Profesjonalitet til fingerspissene.

Hermann Sabado, Ole Jacob Lindberg  og Terje Lerstein.
Hermann Sabado i rollen som Christian Frederik, Ole Jacob Lindberg som Kong Frederik VI og Terje Lerstein som Niels Rosenkranz.

 

Publikum, ble sugd inn i en nordisk hverdag som eksisterte for 200 år siden som om vi skulle vært der som fluer på veggene.  Per Christian Ellefsen gjorde en solide karakter som den eldre og pleietrengende Carsten Anker. Gjennom sine tilbakeblikk  tar han oss med på en reise gjennom disse dramatiske hendelsene for 200 år siden, som skulle ha så stor betydning for landet vårt.  I et samspill med Per Christian Ellefsen gjorde Herman Sabado, en overbevisende rolle som selveste Christian Frederik. Dette vennskapet mellom disse to sentrale skikkelsene som skulle få alt å bety for Norges historie.

 

Per Christian Ellefsen og Hermann Sabado.
Unge Christian Frederik søker råd hos sin mange år eldre, men gode venn Carsten Anker.

 

Som Mossing må en jo innrømme at stoltheten bruser litt ekstra over å bivåne våre egne skuespillertalenter i et storslagent spill som dette. Vår kjente og kjære Ole Jacob Lindberg, Moss’ egen Kalle Kanon, var som vanlig suveren i sine tolkninger både som Kong Frederik VI og den svenske forhandleren Schöldebrand.

 

Ole Jacob Lindberg
Ole Jacob Lindberg i sin andre rolle som den svenske forhandleren Schöldebrand.

 

For ikke å snakke om søstrene Bjerketvedt fra Moss som alltid utgjør et sprudlende fyrverkeri  med innlevelse i sine roller og som etter vår oppfatning bærer mye av det som gjør stykket så engasjerende. Sanna Bjerketvedt kjenner sikkert de fleste igjen fra bl.a fjorårets oppsetning ved Parkteateret; Kråkegull og årets sommershow på Son Kro; En sommerkveld ved fjorden. Sofie er nok kjent for mange som den ene av de to karakterene som utgjør Historepatruljen, den andre er hennes samboer Per Emil Grimstad (som du kan lese litt mer om i neste avsnitt) Begge har solid teater/skuespill-utdannelse og er i besittelse av sangstemmer så klare som lyden av klukkende vann i en krystallklar norsk fjellbekk.

 

I rollen som fenrik Anders Hauch finner vi vår egen Per Emil Grimstad fra Rygge, som med sin innlevelse og sitt engasjerende vesen gjør oss stolte over at han er litt vår. Per Emil er kjent for oss Mossinger fra bl.a  En Sommerkveld ved Fjorden  i tillegg til flere av Parkteaterets produksjoner. Han er som nevnt også kjent som den andre halvdelen av Historepatruljen.  Energisk og med intens innlevelse fanger han publikum med sin gutteaktige sjarme. Når han sammen med sin Sofie Bjerketvedt opptrer i Historeipatruljen kjenner jeg nasjonal-stoltheten bre seg og får meg til å tenke på ting som Aasmund Olavsson Vinje sitt dikt; No ser eg atter slike fjell og dalar.  Jeg må motstå trangen til å klype dem begge i kinnene.

 

Per Emil Grimstad
Per Emil Grimstad i rollen som fenrik Anders Hauch før han må samle og lede troppene i krig.

 

Også Moss’ egen gitarmaker og musiker Harald Hougaard, som nylig åpnet utstillingen ‘Strenger fra Moss’ på Biblioteket, hadde flere roller i Mossespelet. Både som Trubadur og statssekretær eller rådgiver for Christian Frederik.  Noe han håndterte absolutt strålende, med både innlevelse og entusiasme. Harald kan nå også legge til skuespiller på sin cv. Vi ser han gjerne i flere oppsetninger.

Harald Hougaard som trubadur i Mossespelet.
Harald Hougaard som trubadur i Mossespelet.

 

Det var også helt herlig for oss å se vår gode venn Martin Foss, mer eller mindre fast inventar på Norli Bok Kafè,  suveren og overbevisende i sine statist-roller i Mossespelet.

 

For oss forløp spelet både gripende, sterkt og morsomt og nesten umulig å trekke frem et bestemt høydepunkt fremfor et annet. Men selve slaget ved Langnes skanse mellom norske og svenske styrker (Nåværende Askim) står for meg som et av spelets høydare. Med profesjonelle scene-effekter som lyd, lys, røyk og kanonknall, var det som å være tilstede på en høyde i nærheten av soldat-troppene den dagen i 1814. Og med hoved-personer som kom ridende inn og ut av de ulike scenene på flotte hester var også et særdeles godt virkemiddel som gjorde Mossespelet på mange måter så virkelig som det er mulig å gjøre det hele 200 år etter. 

 

Slaget ved Langnes skanse 7-9 august 1814
Slaget knalles i gang med det første dramatiske kanonskuddet.
Slaget ved Langnes skanse 7-9. august 1814
Dramatiske røyk, lys og lys-effekter sammen med suveren statist-skuespill virkeliggjør slaget.

 Se flere bilder i vårt bildegalleri for Mossespelet her!

Det er mye som skjer i hele Mossedistriktet under disse 16. dagene med fest og feiring under Christian Frederik-dagene og det er umulig å få med seg alt. Men det er vår klare mening at Mossespelet bør du virkelig ikke gå glipp av.

terningkast7

 

 

Noen tips og råd til en god opplevelse

Været viser seg slett ikke fra sin beste side om dagen, og det kan være lurt å sikre seg litt når du tar turen for å se på Mossesspelet. Det er dumt å la været ødelegge en ellers fantastisk opplevelse. Vi hadde utstyrt oss med varme gensere, gode og tette sko og hver vår  regn-pocho fra Nille.  Vi anbefaler også at du tar med deg et sitteunderlag til stolsetene på tribunen og gjerne et lite håndkle til å tørke av setet før en setter seg. Gjør du det kan vi love at du får en super opplevelse til tross for regnbyger.

Huskeliste

 

 

 

TEKST: Sylvia King
FOTO: Bent Stoa
LOCATION: Nesparken, Moss

.

Legg igjen en kommentar