Jeg hadde akkurat parkert bilen og stod og holdt på med fotoutstyret bak i bagasjerommet da jeg hørt det knaset i bildekk mot asfalt ved siden av meg. Jeg kikket opp og så rett inn i et par blide øyne og et stort smil gjennom bilvinduet. Der var han, Stig Martinsen, eller Mr. Martin.

web_2990

Han dro ned sidevinduet og ba meg smilende komme inn i bilen hans for å høre på et par av sporene på den nye CDen hans. Han smilte litt ivrig, sånn som en ivrig gutt som vil vise frem noe veldig bra. Stig var stilfullt kledd i sorte klær denne gråværsdagen, og vi satt i et sort skinnmiljø i hans sorte bil. Den første låta smøg seg ut gjennom bilens skjulte høyttalere og ga meg en frydefull følelse av blues, på ordentlig. Musikken er spilt av han og bandet – Mr. Martin & His Big Horns, som består av 7 musikere med mange års blues-erfaring

Den nokså høye og joviale karen tegnet og forklarte om albumets innhold og musikerne han hadde hatt med på produksjonen. En skikkelig ambassadør for sine med-musikanter er han. Virkelig. Så tok han ut CDen og la i coveret, og deretter strakk hånden frem til meg, «værsågod, ta den og hør på den». Noe særlig mer overbevisende blikk ville vært umulig å hatt.

web_3002

Vi bestemte oss for å gå fra parkeringsplassen på Alby og ned mot Albystranden. Der er det så flott. De første bildene tok vi i bakken på ned mot stranden. Herlige kulisser og blitzlyset fungerte bra. Så ruslet vi videre nedover mot stranden mens samtalen gikk av seg selv. Summetonen mellom oss var veldig fin. Uformell, avslappet og åpen. Temaet var selvsagt blues og musikk som sådan. Jeg synes det passet bra med en tur utover på moloen rett nedenfor bakken, også et par bilder med skogen som bakgrunn. Vi skravlet mye, og jeg husket mye fra den første gangen vi laget en artikkel om han og bandet. Det var hjemme hos ham, i kjelleren og øvelseslokalet. En opplevelse som ga meg en følelse av å være like ved New Orleans. Musikken ga meg assosiasjoner til sørstatene, og byene rundt den sørlige delen.

Stig Martinsen er blues inn til beinet. Jeg tror han har en skvett «blue blood» i årene, for å høre ham fortelle om musikksjangeren og musikerne han har rundt seg, forteller om hans forhold til bluesen. Det er ekte og ærlig. Og han ser ingen grunn til å roe ned på spilling, komponering og opptredener. Tvert i mot. Mr. Martin& His Big Horns har travle dager, og har nylig sluppet en CD. Utgivelsen har 10 egenkomponerte låter signert Pål Wennersten og Stig Martinsen hvor innspillingen ble foretatt «live» i Crow studio Moss under to hektiske kvelder i mai i år. Albumet er bluesinspirert med en masse trøkk og spilleglede. Stig har fått hjelp til produksjonen, med miksing og mastering av selveste Søren Bøjgaard fra Danmark. En kjent musiker og produsent med mange innspillinger og produksjoner bak seg.

Vi ble ferdige med fotograferingen, og han fortalte at han ble litt frossen og sulten av det vi drev med. Så vi ruslet opp til Kafé F15 og tok en kopp kaffe. Stil var så sulten at han falt for et smørbrød med laks og eggerøre. Det så godt ut, men jeg var ikke sulten, så jeg røk på et skolebrød istedet. Mr. Martin hadde fortsatt mye på hjertet, og samtalen vår fortsatte et herlig tempo. Musikk, menneskeverdier, lokalpolitikk og oppvekst, var blant samtale-emnene våre. Det ble gode og lune samtaler.

web_3010

Formålet mitt med dette var å forsøke å komme litt under huden på denne blues-mannen, uten å ha noen spesielle hensikter med det. Det var rett og slett bare for å forstå den vaskeekte bluesmannen bedre. Og slik ble det jo. Intervjuet ble mer en samtale på en høstdag enn et teknisk intervju. Det passet meg, og det passet så innmari godt å sette inn CDen i spilleren i bilen og høre på den på vei hjem. Man hører at dette er sjelfull blues, med innslag av både jazz og funk, og selvsagt blues inspirert av New Orleans, Louisiana og andre steder der Stig har vært og hørt på autentisk musikk.

La meg få anbefale denne CDen. Den er briljant og gir bluesinteresserte lyttere en helt herlig opplevelse. Og lyden, den er storslagen.

TEKST OG FOTO: Bent Stoa © 2017