Skjelvet1

Etter naturkatastrofen i Geiranger, oppdager geolog og overlevende Kristian Eikjord, tegn til en kommende hendelse i hovedstaden.

Det dundrer ut katastrofefilmer fra amerikansk hold fullstappet med tøff datagrafikk, men ofte tom på handling. Med Bølgen og nå Skjelvet, har sjangeren bredd seg innover også her til lands.

Å se norske naturkrefter i sving gir en wow-effekt og er fryktelig til samme tid. Kan trygge, fredelige Norge virkelig ta til å bli ruiner. I sjangeren her har heldigvis den typiske maskuliniteten og heltemotet blitt tonet ned. Dette til stor fordel for filmens troverdighet.

Kristoffer Joner er god på personlighet. Det er kanskje manko på muskler og lekre ansiktuttrykk, men han leverer en karakter som man kan kjenne seg igjen i. Passende for rollen med andre ord.

skjelvet2

Filmen har en saktegående oppbygning der man ikke er helt sikker på om katastrofen kommer til å inntreffe eller ei. Jeg liker denne vinklingen, selv det går på bekostning av spilletid som kunne vært brukt på flere ødeleggelser i datagrafikk. Denne vektingen er nettopp noe som gjør dette til en god katastrofefilm.

Det er også noen nervepirrende øyeblikk her som holder deg på pinnen lenge og med vendepunkt man ikke helt klarer å forutse. Alt kan gå galt, og det gjør det også til en viss grad. Jeg liker at regissøren tørr å ta de tøffe valgene for å gi en mer alvorspreget film.

Skjelvet er en solid katastrofefilm. Datagrafikken er god og det ser overraskende ekte ut når hovedstaden bryter i hop både på gateplan og med kraftige fall i bygningene. Det er rett og slett et blikk på en norsk by man aldri har sett før.

Stemningen er også intens over hele spilletiden, men man kunne med fordel ha forlenget filmen noe.

Konklusjon

En intens og god katastrofefilm (omtalt ved Odeon Kino).

Terningkast: 5