Dee Dee Blanchard har gjort alt i sin makt for å ta vare på den tilsynelatende syke datteren hennes. Men bak fasaden skjuler det seg mye, og datteren er kanskje ikke så pleietrengende som moren velger å fremstille for omverden.

Basert på en sann historie møter vi her den overbeskyttende moren Dee Dee Blanchard og den tilsynelatende pleietrengende datteren Gypsy. Fra sukkerallergi til epilepsi, ja denne familien på to skal ha gjennomgått det meste.

Når mor og datter flytter inn i et nytt nabolag og i et hus betalt av diverse veldedige organisasjoner, møter de også nye naboer. Etter hvert pirkes overflaten litt etter litt. Og Gypsy selv begynner å tvile på historiene hun har blitt matet omkring hennes eget sykdomsbilde.

The Act er en hjertetøff og sterk fortelling som griper enda mer fordi man vet at dette er basert på en sann historie. Her leveres en serie i ekte HBO-stil, upolert og mørk. Det er foreldrerollen som er satt på talerstolen på en måte som rett og slett bør og gjør vondt for seeren.

To skuespillere gjør en suveren prestasjon med Patricia Arquette som moren og Joey King som datteren. Arquette er en mester på å formidle det blanke blikket og motpolene i følelsesspekteret som moren. King klarer også å veksle i stemning, først som offer og deretter som så mye mer.

TV-serien viser handlingen i seriens nåtid og fortid. Vi blir tidlig introdusert til husstandens skjebne, men får så forstå mer av motivet og et slags svar på et hvorfor. Det mest interessante i serien er hovedpersonen, altså datterens utvikling og personlighetstrekk. Den er troverdig og saktegående og timer godt med ulike hendelser som blir øyeåpnere.

Og det er ille med de mange grusomme enkeltepisodene som Gypsy blir utsatt for. Igjen, er det nettopp det grusomme og spillet på foreldrerollen som treffer. Serien provoserer og forstyrrer virkelighetsbildet på nettopp det.

Etter hvert får man også noen tilbakeblikk på moren, altså Dee Dee Blanchard sin bakgrunn. Serieskaperne er på den måten god til å belyse bakgrunnshistorien til flere av karakteren i TV-serien.

Alt dette er med på å gi et større bilde og dybde. Man forstår mer av karakterens handlinger og valg. Tidvis kan dette også trekke ut tiden og få et repetetivt preg. Andre ganger fungerer dette veldig godt.

The Act er altså en grusom fortelling formidlet på en måte som gjør at magen vrenger seg. Særlig smertefullt er det med scenene der Gypsy er veldig ung. Så om man vil ha noe som engasjerer og provoserer, ja da klarer serieskaperne nettopp det i dette tilfellet.

Konklusjon:

Solide skuespillere gjør at denne serien sitter akkurat der den skal være. Grusomt, smertefullt og med en vond smak i munnen lenge etterpå (Omtalt ved HBO Nordic).

Terningkast: 5.

Legg igjen en kommentar