Etter at faren blir myrdet, må en ung prins flykte fra kongeriket, håndtere tapet og lære mer om hans plass og ansvar her i verden.

Tegnefilmen Løvenes konge fra 1994 var og er fortsatt ikonisk. Som så mange andre Disney-filmer, håndterer den tematikk omkring tap, svik og heltemot. Filmen har på mange boret seg inn i vår kultur og historie. Derfor var det spesielt spennende å se hvordan nytenkningen omkring denne filmen ville utarte seg. Det er tross alt en generasjon eller to med massive forventninger og krav til Løvenes konge! Dette i en tid der klassikere stadig blir ikledd ny drakt, ofte med vaklende hell.

Tegning er blitt erstattet med virkelighetstro, levende bilder formidlet via CGI, altså datagrafikk. Nesten alle filmer i dag inneholder datagrafikk i større eller mindre grad. Utfordringen med å lage en film med såpass mye CGI, er at det fort kan bli kunstig og falskt.

lionking3

Interessant nok fungerer dette utrolig godt i denne omgang. Dyrene ser fantastiske ut helt ned til minste detalj. Og munn beveger seg i takt med stemmeskuespillerne – alt uten å se hverken tåpelig eller overdrevet ut. Dette fungerer i alle ledd.

Animasjonene er til tider svært virkelighestro. Baby-Simba er så vakker og søt at han går rett inn i rankene blant de aller beste huskattene. Hadde man plassert en ekte løve ved siden av en datagenerert en, så er jeg ikke så sikker på at den vanlige seer kunne ha skilt de to fra hverandre. Teknologien har uten tvil nådd langt på filmsett.

Noen vil si at det kanskje er for mye av det gode. Det ser uansett svært realistisk ut. Blandet med vakre scenebilder av ørken, fossefall, fjelltopper og nydelige solnedganger er denne filmen et visuelt under i seg selv.

Historien holder seg også tro til originalen. Det er ingen særlige overraskelser her, men en tilpasning eller to. Og dette er et positivt trekk. Den opprinnelige handlingen var jo like hjerteskjærende og tidvis sjarmerende i seg selv. Så her behøvde man ikke å ta noen grep. Men de endringene som er her, fungerer!

lionking1

Ellers er det mange personligheter som treffer godt. Komikeren John Oliver er genial som Zazu, James Earl Jones har en sterk, romfyllende stemme som Mufasa, og Timon og Pumbaa er jo helt geniale og kunne ha fylt tiden til sin egen spillefilm. Uten å røpe noe særlig, er den ene musikksekvensen der dyrene står for musikken, genial!

The Lion King er en film som treffer godt. Musikk, sang, flott datagrafikk og en solid historie om familie, svik og tap. Det eneste filmen taper litt på er at den ikke alltid rekker å treffe like godt på de emosjonelle punktene. Men filmskaperne har tatt god valg underveis, også i formen som filmen skal formidles på.

Konklusjon:

Løvenes Konge leveres her til et nytt publikum, samtidig som også de som er kjent med Simba fra før av, får noe godt å i bite tennene i. Flott nyskapning i de aller fleste ledd!

Terningkast: 5.

Ekstramateriale:
• Play Movie With Director Jon Favreau Intro 
• Play Movie With Audio Commentary
• Sing Along With The Movie 
• Song Selections 
• Music Videos 
• Protect The Pride
• The Journey To The Lion King: The Music, The Magic, The Timeless Tale 
• More To Be Scenes

Legg igjen en kommentar