Førskolejenta Bonnie har det tøft ved barnehagestart, men finner trøst og tilknytning i den håndlagde leken Forky. Uheldigvis deler ikke den nye «leken» samme oppfatning, og Woody og kompanjongene må hjelpe den med å akseptere sin nye rolle.

Alt animasjonsstudioet Pixar berører blir magisk. Det er ikke en påstand, men et faktum! Filmstudioet har gitt liv til Toy Story-serien, Wall-E, Se opp og Innsiden ut, for å nevne noen fantastiske titler. Og gang på gang viser Pixar, eid av Disney, at de klarer å levere animasjonsfilmer med dybde og som skiller seg fra mengden.

Toy Story 4 er intet unntak. Introduksjonen er slående vakkert visuelt sett. Altså, det er så mye dybde og rikdom i fargene og konturene at man blir imponert. Interiør er fylt helt ned til detaljenivå, regnværet ser så ekte ut at man lurer på om det er animasjon eller ei, butikkfasader imponerer, og bildet er rett og slett et godt stykke håndverk.

Der. Da var det sagt. Pixar sine filmer er et kunstverk i seg selv. Ikke minst ledsaget av nydelig musikk.

I denne filmen er det fortsatt lekene som blir gitt liv så lenge menneskene ikke ser dem. Woody, Buzz, Bo Peep og gjengen holder fortsatt sammen til tross for at de har blitt byttet mellom flere generasjoner med barn som har lekt med dem.

Nå er det et splitter nytt tillegg som bokstavelig talt er laget i en kunst og håndverk-time. Salatgaffelen Forky er satt sammen av biter og deler fra søppeldunken. Men han blir også førskolejenta Bonnie sin trøst og favorittleke i en tøff periode.

Forky er også morsom bare i egen væremåte. Øyne og munn samsvarer ikke helt, hender glir spontant ned og gange ser snodig ut. Også er han besatt av å holde til i søppelkassa og unngå den nye rollen som leke. Noe som byr på en barnepasserrolle og mer enn nok av hodebry for Woody.

Dette er en vakker film der man blir rørt, ler og venter i spenning når emosjonene går om hverandre. Filmen tar seerne på alvor og spiller lite på billig humor. I stedet for stadig fall-og-slå-seg-sekvenser, er det her også rolige momenter og solide karakterer som gir liv til historien. Pixar er seriøse, og legger en liten del av egen sjel i hver film.

Det hjelper naturligvis å ha dyktige skuespillernavn som Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts og Tony Hale som leverer stemmene.

Men dette er altså en film om omsorg, det å takle en vond situasjon, tap og uselvisk heltemot i en og samme pakke. Ikke minst om det å bli tilsidesatt og lytte til sin egne «indre stemme». Humoren er såpass kreativ og veltenkt at denne treffer både store og små som ser på filmen.

Den kvinnelige hovedrolleinnehaveren er også et tøft innslag som viser at jenter har muskler og teft. Filmskaperne slår derimot et aldri så lite slag for å balansere kjønnsroller i film. Så Pixar, dere har fått det til igjen!

Konklusjon

En nydelig animasjonsfilm som underholder enhver alder. God humor, flotte bilder og en fin handling gjør at denne treffer godt.

Terningkast: 5

Ekstramateriale:

  • Kommentatorspor
  • Bo rebooted
  • Toy Stories

Denne filmanmeldelsen er et samarbeid mellom DetSkjeriMoss og Morsa Tidende. Odeon Kino i Moss, og andre distributører legger til rette for filmvisninger.

Legg igjen en kommentar