Twentieth Century Fox's "War for the Planet of the Apes."

Twentieth Century Fox’s «War for the Planet of the Apes.»

Etter at apene har blitt angrepet og etterlatt med store tap, søker lederen deres, Cæsar, mørke veier for å finne hevn.

Introduksjonen til denne tredje filmen i serien er sterk. Man kastes inn i tidenes krigsscene, som er suverent filmet med spennende perspektiver og godt kameraarbeid. Dette føles som å være med i de gode gamle krigsfilmene om Vietnam.

Tøffe soldater går løs på ville aper, og seerens lojalitet lokkes til menneskene. Så er det interessant hvordan handlingen tar nye veier, og hvor dyr og mennesker omtrent bytter posisjon om det å være villdyr Hvem som er god eller ond veksler om.

Og det krever en del teft for å få til dette. Filmskaperne har gitt seeren dataanimerte dyr som oser av personlighet. Her er det empatiske karakterer, modige typer og til og med noen med humoristiske trekk. Ved å levere et heltegalleri som man virkelig bryr seg om, ja da er mye av det viktigste på plass.

Warfortheplanet2

Skurken, spilt av Woody Harrelson, fungerer også godt. Men tyngden i filmen ligger i de ulike utfordringene apeflokken møter på, og hvordan de må planlegge og samarbeide for å få løst disse hindringene.

Helhetlig ender man opp med en film som utforsker hva hevn egentlig er, og det å oppleve tap. Og til samme tid utforsker filmen hvilke kvaliteter og egenskaper som er viktige ved en person. Hva må til for å være en helt og en god leder.

Ikke minst så er hele settingen spennende, i en tid der menneskenes levealder er forbi, og den nye rasen er i ferd med å ta over. Konteksten er postapokalyptisk, med en verden som er i ruiner, men åpen for å bli utforsket.

Warfortheplanet

War for the Planet of the Apes skuffer ikke. God action, imponerende dataanimasjoner, der aper ser like ekte ut som om man skulle ha sett dem i virkeligheten. Handlingen er engasjerende, mye takket være et heltegalleri som man bryr seg om. Og humoren treffer også veldig godt takket være en naturlig tilstedeværelse.

Konklusjon

En engasjerende film som gjør det godt på mange plan (omtalt ved SF kino)

Terningkast: 6

Foto/Copyright: Twentieth Century Fox